Hjärtstartare – rädda liv!
Sågstens hjärtstartare hänger på baksidan av en av bodarna vid Ängen/fotbollsplanen. En skylt markerar var den sitter. Den finns med i Sveriges hjärtstartarregister.
Gör så här vid misstänkt hjärtstopp:
- Larma 112 och starta hjärt-lungräddning, HLR.
- Hämta hjärtstartaren om den finns nära.
- Starta hjärtstartaren samtidigt som annan person gör HLR.
- Följ hjärtstartarens instruktioner.
- Rör inte den drabbade personen när strömstöt ges.
- Fortsätt direkt med HLR av god kvalitet.
- Fortsätt följa hjärtstartarens instruktioner.
Källa: HLR-rådet
Skruva av hjärtstartarens skyddshuv, ta ner och öppna den. Hjärtstartaren talar då och är självinstruerande. I skåpet finns sax och rakhyvel, för att snabbt kunna klippa upp kläder och raka hårigt bröst där elektroder ska fästas.
Vid larm om hjärtstopp till 112 går det ut sms till alla som har utbildning och är anmälda som sms-livräddare och finns i närheten. De får då också positionering av närmaste hjärtstartare.
Manuell HLR medan någon annan hämtar hjärtstartaren:
- Ge bröstkompressioner
Lägg din handlov mitt på bröstkorgen, lägg den andra handen ovanpå den första. Knäpp ihop fingrarna. Tryck med raka armar ned bröstkorgen minst 5 cm, ej mer än 6 cm. Håll en takt av 100–120 kompressioner/min. Tryck 30 gånger. - Ge inblåsningar
Öppna luftvägen: lyft upp hakan och böj huvudet bakåt. Håll en hand på pannan, böj huvudet bakåt och lyft upp hakan med andra handens pek- och långfinger. Knip om personens näsa, gapa stort så du täcker hela personens mun med din mun och blås in luft tills bröstkorgen höjer sig. Gör 2 inblåsningar.
Om du inte kan eller vill göra inblåsningar är det bättre att bara göra bröstkompressioner än att avstå helt. Enbart bröstkompressioner kan vara effektiv hjälp, speciellt de första minuterna. - Fortsätt med HLR 30:2
Fortsätt HLR 30:2 tills ambulanspersonal/räddningstjänst tar över, hjärtstartaren är i gång eller personen andas med normala andetag. Minimera avbrott i HLR.